"ANTİK ÇAĞ YEMEKLERİ VE YEMEK KÜLTÜRÜ" adlı kitap bu kez SAHAFİYE'nin ve KİTAPLAR'ın konusu... Aslında çok eski bir kitap değil; 2003'de almışız İstanbul / Nişantaşı / Reasürans Çarşısı'nın Abdi İpekçi tarafındaki arka kapısı civarındaki Patika Kitabevi'nden. 2001 basımı bir kitap. Orijinali 1996'da İngilizce olarak basılmış. 2001'de Betül Avunç çevirmiş bu ilginç kitabı ve dilimize kazandırmış.
Kitabın ilk basımı elimizdeki. Andrew Dalby ve Sally Grainger bu kitabı yazmışlar ve British Museum Press'ten 1996'da "THE CLASSICAL COOKBOOK" adıyla çıkmış. İngilizcesi çeşitli yabancı Internet kitapçı ve sahaflarında 23-32 US$ aralığında bulunabiliyor. Bizdeki Homer Kitabevi'nden çıkmış olansa ya tükenmiş veya çok az mevcut yerli Internet kitapçıları ve sahaflarda. Tuhaf bir şekilde sanki US$, TL'ye eşitlenmiş gibi bizdekilerin rakamsal değeri de aynı. Kuşe kağıt... Ancak baskı ve kapak kalitesi sanırım İngilizce orijinalinde biraz daha iyi ve bu da orijinalin TL karşılığını artırıyor. Sayfa sayısı 160. Ciltsiz ve karton kapak. 21 x 21 cm. ebadında. Özenle hazırlandığı belli oluyor. Betül Avunç, akıcı bir dille çevirmiş. Antik Dönem veya Klasik Dönem'den kasıt, Eski Grek-Roma hatta Part ve Eski Mısır, Helenistik Çağ... Kitaba alınmış çoğu tarif, günümüze uyarlanabilir veya olduğu gibi kullanılabilir durumda.
Burası, özellikle hanım blogcular arasında yaygın olan yemek blogu türünde bir yer değil veya yemek tariflerine yer vermiyorum. Ancak bu kitabın tanıtımı vesilesiyle bir istisna yapacağım... Kitabın içinde, "...tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında..." ibaresi mevcut. Dolayısıyla kitabı tanıtma maksatlı olarak yapılacak basit bir tariften bir zarar gelmez diye düşünüyorum.
(Kitaptaki imla ile olduğu gibi yazılmıştır.)
YAKLAŞIK YİRMİ TANE
* 1 BARDAK (120 G) SUSAM
* 3/4 BARDAK (85 G) KIYILMIŞ KARIŞIK KURU YEMİŞ (BADEM, CEVİZ, FINDIK)
* 3/4 BARDAK (170 G) SÜZME BAL
Susamlarla kuru yemişleri, renkleri biraz dönünceye dek 180 derecedeki (gaz no 4) fırında kavurun. Balı bir sos tavasına koyup kaynama noktasına getirin, köpüğünü alın ve 7 dakika ağır ağır kaynatın. Bal henüz sıcakken, kuru yemişlerle susamları da katarak iyice karıştırın. Düz bir fırın tepsisini ya da bir fırın kabını yağlayıp, karışımı üzerine yayın. El değdirilecek duruma gelinceye dek soğumaya bırakın, sonra da şeker büyüklüğünde toplar halinde biçimlendirin.
Küçük kağıt parçalarına sararak, yemeğin sonunda meyve ve kuru yemişle birlikte servis edin.
Şimdi de arka kapaktan alıntı :
Antik Çağ Yemekleri ve Yemek Kültürü, antik dünyanın bütününden- hem Yunan hem Roma yazınından- yemek tariflerinin derlendiği ve bunların günümüz mutfağında yeniden nasıl yaratılabileceğini gösteren ilk kitaptır. O dönemlerden kalan ziyafet, içki ve şölen resimleri ile öykülerinin yanına, sonuç veren " menüler" yerleştirilerek, ikibin yıl öncesinin tatları, kokuları ve zevkleri ile günümüz arasında bir köprü oluşturulmaya çalışılmıştır.
Bu kitap sekiz bölümden oluşmakta ve her bölüm arkeolojik kanıtlarla desteklenmiş olan Yunanca ve Latince metinlere dayanmaktadır. Böylece Yunan-Roma yaşamına, yiyeceklerinin çeşitliliğine ve yemek kültürüne ilişkin mevcut tüm kaynakların elverdiği ölçüde doğru ve kapsamlı bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.
Kitabın en çarpıcı özelliği ise antik çağ mutfağını bizzat tatmak isteyen okurlar için elli çeşit özgün antik yemeğinin tam ve uygulanabilir tarifini içermesidir.
Kitapta arkeolojik bazı objelerin görüntüleri de bulunuyor. Örneğin gümüş yemek takımları var. Eskilerin zeytin yetiştirme ve işleme kültürleri dikkat çekiyor. Çeşitli çizim ve görseller ile hoşça okunabilen, gurmelerce pek sevilebilecek bir yapıt. Şikemperest derlerdi eski dilde bizde gurme karşılığı olarak. Oburun kültürlüsü yani mide düşkünü! Kaç adet basıldığını ve meraklısının şu saatten sonra bulup bulamayacağını, kaç baskı yapıldığını bilmiyorum. Fakat bir şekilde edinirseniz, hem tarihe, eski çağlara hem de değişik yemeklere meraklıysanız siz de seveceksiniz bu kitabı.
Afiyet şeker, bal olsun! :-)