16 Ocak 2010 Cumartesi

"Telli Turna" çıktı!

Telli Turna = Anthropoides VirgoTelli Turna uçuyor...Pardus 2009.1 "Telli Turna" ("Anthropoides Virgo") tüm GNU / LINUX ve PARDUS camiasına hayırlı olsun!
Aşağıdaki bilgilendirme metni Pardus Geliştirici Listesi'nden, "http:⁄⁄liste.pardus.org.tr⁄gelistirici⁄2010-January⁄022760.html" bağlantısından alınmıştır :

Onur Küçük onur at pardus.org.tr
15 Oca 2010 Cum 19:51:13 EET


Merhaba,

Pardus 2009 ailesinin güncelleme sürümü Pardus 2009.1 yayınlandı !

* Türkçe ve İngilizce Kurulan görüntüsünü;
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.1/Pardus_2009.1_Anthropoides_virgo.iso

* Birden çok dil destekli Kurulan görüntüsünü;
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2009.1/Pardus_2009.1_Anthropoides_virgo_International.iso

* Türkçe ve İngilizce Çalışan görüntüsünü;
ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/calisan/2009.1/Pardus_Calisan_2009.1_Anthropoides_virgo.iso

adreslerinden indirebilirsiniz.


Pardus 2009 kullanıcıları bu gece depolara girecek olan güncellemeleri uyguladıklarında otomatik olarak 2009.1 sürümünü kullanıyor olacaklar.


Pardus ailesinin en yeni üyesi Pardus 2009.1 ile çok daha yetenekli masaüstü ortamı, geliştirilmiş sürücü desteği ve depolara eklenen yeni yazılımların en güncel sürümleri kullanıcıları bekliyor. Kararlılığı ve performansı iyileştirilmiş güncelleme sürümü olan Pardus 2009.1 ile tüm Pardus sürümlerinde olduğu gibi kullanıcılara kolay kullanılabilen, kararlı, hızlı, güvenli bir masaüstü ortamı ve binlerce özgür yazılım sunuluyor.


Pardus 2009.1 ile gelen özelliklerin başında yeni nesil Plasma teknolojisi ve görsel efektlerle zenginleştirilmiş KDE serisinin en son kararlı sürümü KDE 4.3.4 masaüstü ortamı geliyor. Ayrıca bu sürümde çok daha fazla donanım sürücüsü içeren Linux çekirdeği 2.6.31.11 sürümü, Internet üzerinde güvenle gezebilmek için Firefox tarayıcısı 3.5.7 sürümü, grafik işleme yazılımı Gimp 2.6.8, ofis araçları ailesi OpenOffice.org 3.1, ekran kartı ve masaüstü efektlerinin belkemiği Xorg 1.6.5, programlama araçları Python 2.6.4, GCC 4.3.3 vb. önemli teknolojiler yer alıyor.


Bilgisayarınıza kurulmaya ihtiyaç duymadan kullanılabilen Çalışan CD'nin 2009.1 sürümü de yeni Pardus ile gelen özellikler arasında. Çalışan CD'yi bilgisayarınıza takıp çalıştırdığınızda herhangi bir sürücü tanıtma ya da kurulum işlemi ile vakit kaybetmeden Firefox ile Internet üzerinde gezebileceğiniz, Kmail ile e-postalarınızı okuyabileceğiniz, Amarok ile müzik koleksiyonlarınızı dinleyebileceğiniz, SMPlayer ile filmlerinizi seyredebileceğiniz, OpenOffice.org ile tüm ofis işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz masaüstü ortamınız otomatik olarak hazır geliyor.

İhtiyaç duyduğunuzda bilgisayarınızda oluşan sorunları
kolaylıkla düzeltebilmeniz için dosya sistemi tamir araçları, disk bölümleme yöneticisi araçlar ve çeşitli analiz yazılımları da ayrıca Çalışan CD ile geliyor.

Bir başka yenilik olan Hibrit Görüntü Teknolojisi ile oluşturulan Pardus ISO dosyaları ister CD ortamına, ister DVD ortamına yakılarak, istenirse USB çubuk ve SD kart gibi tak çıkar disk ortamlarına aktarılarak kullanılabiliyor. Ayrıca bilgisayarınızda yeterli miktarda hafıza var ise açılış sırasında tüm görüntünün hafızaya aktarılması yöntemi ile Kurulan ya da Çalışan Pardus çok daha hızlı çalışıyor. Hibrit Görüntü Teknolojisi ve kullanımı ile ilgili detaylı bilgiye http://www.pardus.org.tr/belgeler/iso_nasil.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Sorunsuz kullanım için ISO görüntüsü özetlerini kontrol etmenizi, görüntüleri CD ile kullanacaksanız kaliteli CD'ler kullanarak görüntüleri DAO modunda ve en fazla 16x hızında yakmanızı öneririz.

Bu sürümde emeği geçen, Pardus'u geliştiren, test
eden, çevirilerini yapan ve destek veren herkese Pardus ekibi olarak teşekkür ediyoruz.


--
Onur Küçük Knowledge speaks,
onur.--.-.pardus.org.tr but wisdom listens.

Parduskafa!