11 Temmuz 2010 Pazar

HATIRA PARALARDA GÜNEŞ TUTULMASI

TAM GÜNEŞ TUTULMASIBugün Tam Güneş Tutulması gerçekleşiyor... Türkiye'den izlenemeyecek ancak. 21.Yy.'ın 7. Tam Güneş Tutulması, Güney Pasifik'i 11.000 Km. uzunluğunda dar bir hat üzerinden aşıp, Arjantin'in güney kesiminde sona erecek. Ay'ın gölgesinin, Tonga'dan 700 Km. Güneydoğu'da, Pasifik Okyanusu'nda Türkiye saati ile (TSİ) 21:15'de yerleşim yeri olmayan bir bölgeye düşerek başlayacak Tam Güneş Tutulması... Akabinde, Fransız Polinezyası ve ardından Paskalya Adası'nı da gölgede bırakıp, Arjantin'in güneyindeki Patagonya'da TSİ 23:52'de sona erecek. 11 Ağustos 1999'da olan tutulmadan kısa bir süre sonra oluşan 17 Ağustos '99 Gölcük-Kocaeli / Marmara depremi hepimizi üzmüş, ülkeyi yasa boğmuş, binlerce insanımızı kaybetmemize neden olmuştu. Çeşitli söylentiler, tutulma ile depremin ilintisini ortaya koymuştu. Gelecek Tam Güneş Tutulması 13 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşecek...
Artık, 2012'ciler Mardukçular, Nibirucular, kıyamet telalları yaşadı!
11.8.1999 İKİLİ GÜNEŞ TUTULMASI SETİ - TURA YÜZÜBu, işin astronomik kısmı. Bizi ilgilendirense nümismatik kısmı! Darphane, geçen Yy.'ın son Tam Güneş Tutulması anısına 1999'da iki adet seri hatıra para çıkartmıştı. Hatıra paraların ilki koleksiyonerler arasında "insanlı" diye anılanı... Paranın tura yüzünde isli camlarla Tam Güneş Tutulmasını izleyen insanlar olduğu için paraya "insanlı" diyor koleksiyonerler. Serinin diğer parası ise ismi üstünde, "haritalı"... Her ikisinin yazı yüzünde de Tam Güneş Tutulması'nın oluşumu tasvir edilmiş. Darphane'nin değerli sanatçılarından Sn.Suat Özyönüm bu paraların tasarımını yapmış. Yazı yüzlerindeki nominal değerler 4.000.000 Lira. 31,47 gram ağırlığında her biri ve 925 ayar Gümüş. Darphane sitesinde görülmese de, ikili set olarak da sunulmuş koleksiyonerlere.11.8.1999 İKİLİ GÜNEŞ TUTULMASI SETİ - YAZI YÜZÜWikipedia'daki "Güneş Tutulması" maddesinden alıntı yapayım:
"Tam Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş'in Dünya'dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir."1.8.1999 GÜNEŞ TUTULMASI - 1.HATIRA PARABelki siz bu yazıyı okurken, hatıra para koleksiyonuna başlamayı kararlaştırırsınız! Belki zaten koleksiyonersinizdir. Belki, "Bu da nesi, ben buraya sinema yazıları için geliyordum! Lanet olsun!" diyorsunuz..! Oysa, şimdiye dek Dünya'da Tam Güneş Tutulmaları anısına çıkarılmış hatıra paralara, bu üç Türk hatıra parasını da ekleyerek iyi bir tematik koleksiyon yapılabilir uluslararası hatıra para koleksiyonerlerince.
Yapanlar da olabilir aslında!11.8.1999 GÜNEŞ TUTULMASI - 2.HATIRA PARAGelelim üçüncü paramıza... 29 Mart 2006 tarihindeki Tam Güneş Tutulması anısına çıkartılmış hatıra paranın sanatçısı Sn.Nesrin Ekşi... Bu para, hakikaten ilginç bir para. Para, 925 ayar Gümüş üzerine Altın kaplama. Türkiye haritasında paralel çizgiler arasında Tam Güneş Tutulması'nın en iyi görüldüğü yerler yani o dar koridor belirtilmiş yazı yüzünde. Tura yüzüyse, kabartma bir siyah, karanlık maddeden mamul! 29.3.2006 TAM GÜNEŞ TUTULMASI HATIRA PARASIParanın çeperine doğru, o karanlığın ardındaki Güneş'ten yayılan haleler pek güzel betimlenmiş. Ağırlığı 23,33 gram sadece. Karanlık, kara kısmın hangi maddeden mamul olduğunu henüz bilmiyorum. Bu konudaki araştırmalarım sürüyor. Bu paramızın nominal değeri 30 Yeni Türk Lirası (YTL). YTL, sadece dört sene kullanıldığı için ve artık sıfırları atılmış Lira'ya döndüğümüzden, ileriki nesillerdeki nümismatlarca YTL ibareli hatıra paralar cazip bulunabilir. Belki sadece YTL yazan paralarla yapılacak bir hatıra para koleksiyonu da kendi içinde, küçük ama tematik olma özelliğiyle ve de günümüz şartlarında kolayca tamamlanabileceğinden, ilginç olabilir... Son bir not özel basım (Proof) hatıra paralara kesinlikle elle dokunmayınız; ya bu iş için özel yapılmış pamuk eldivenlerle ya da çok dikkatlice kenarlarından pamuk bir bezle tutulmalılar. En iyisi, orijinal kapsüllerinde tutmak; gerekmedikçe (kapsül kırılmaları-çatlamaları vb.) hiç dokunmamak. Ovalamamak, temizlememek..! Hele hele "proof" olan bu paraların sadece seyirlik olduğunu asla unutmamak! Satıştan kaldırılan bu paraları ancak nümismati dükkanlarında ve Internet üzerindeki bazı sanal satıcılarda bulmak mümkün artık. Görselliklerinin güzelliğine rağmen, maalesef basım adetlerinin çokluğu (her biri 2500 civarı) yüzünden fiyatları düşük kalıyor şimdilik. İleride koleksiyonerliğin gelişmesiyle ve Türkiye Cumhuriyeti hatıra paralarının Dünya'da hak ettiği yeri almasıyla muhakkak değerleneceklerdir.
Sol lucet omnibus. (Latince) /
Güneş herkes için parlıyor.