29 Temmuz 2013 Pazartesi

Le Amiche

Le Amiche / The Girlfriends / Kız Arkadaşlar filmi, sevdiğim İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni’nin ilk dönem çalışmalarından oldukça hoş bir film. 1955 yapımı siyah-beyaz film Cesare Pavese’nin Tra donne sole / Among Women Only / Sadece Kadınlar Arasında isimli romanından bir uyarlama. Sevdiğim başka bir İtalyan yazar Italo Calvino’ya göre Torino kenti, bütün melankolisiyle hükmediyor ve kalbinde yer alıyormuş Cesar Pavese’nin bu romanında. Film vizyona girdiğinde, Italo Calvino, "Pavese’nin inceliğinden zerre kadar eser yok" diyerek kıyasıya eleştirmiş Michelangelo Antonioni’yi. Romanı okumadığımdan yorumda bulunamayacağım bu eleştiriye ancak titiz bir yönetmen olarak Michelangelo Antonioni’nin de kendine has bir sinema dili olduğundan romanın vermek istedikleriyle ters düşmedİğini düşünüyorum.
Aşağı yukarı izlediğim bütün filmlerinde kafaları karışık kahramanları perdeye aktaran Michelangelo Antonioni’nin ilk dönem filmlerinden itibaren bu geleneğini bozmamış olduğunu görüyorum. Elbette bu filmde senaryonun aslı Pavese’nin romanına dayandığı için kahramanların kafa karışıklığı durumunu Pavese’nin kalemine borçluyuz. O zaman şöyle de bir genelleme yapabiliriz :) İtalya’da herkesin kafası karışık ! İtalyan yazarları ve yönetmenleri de bu durumu çok güzel aktarmış eserlerine.
Torinolu Cesare Pavaese 1949’da yayınlanan Tra donne sole romanında hemen II. Dünya Savaşı sonrasındaki Torino’yu anlatırken, sınıf farklılıklarına da çok zarif bir biçimde yaklaşmış. Tırnaklarıyla kazıya kazıya bulundğu mevkiye ulaşmış olan Clelia adındaki hırslı kadın kahramanın seneler önce ayrıldığı memleketi Torino’ya, bir mağaza açılışı sebebiyle dönüşü ve kaldığı otelde, yan odadaki genç kadının intihara teşebbüsüyle, bir anda kendini Torinolu zengin ve şık kadınların arasında buluvermesini izlerken, 50'ler´in Türk filmlerini anımsamadan da duramadım. Filmin bazı sahnelerindeki diyaloglar eski Yeşilçam filmlerini aratmayacak tarzdaydı doğrusu!
İzlediğim en hoş istasyon sahnelerinden birisiyle nihayetlenirken film, bir Yeşilçam filmi olsaydı "esas kız" mutlaka trenden atlar veya "esas oğlan" hızla koşarak, treni yakalayıp kompartımana atlar diye düşünmekten de kendimi alamadım..!

Bir anda kolaylıkla arkadaş bulup, samimi olabilme yeteneğinin, Kürre-i Arz'ın neresinde olursa olsun, kadınlara mahsus bir durum olduğu gerçeğini bize kanıtlayan bir film olarak, usuma yerleştiriyorum Michelangelo Antonioni’nin Le Amiche filmini.
Önceki Michelangelo Antonioni ile ilintili girdilerim için başlıklara tıklayabilirsiniz.
*Gerçekliğin korkunç bir yanı var...
*Antonioni'nin Yalnızları
*"Gece" Güzeldir!
*Ruh Büzüşmeleri
*Shivaree söylüyor: "Goodnight Moon"
*Bulutların Ötesinde Ne Aranabilir?
*Hayaller...Gerçekler...
*Gazanfer Bilge Otobüsünü Göreceksin!