8 Eylül 2009 Salı

Bob Le Flambeur

"Garip öykümüz işte burada, Montmartre'da başlar."
Sacré-Coeur
"Montmartre, bir yanıyla cenneti, bir yanıyla cehennemi andırırken, gecenin izleri gitgide silinip, insanlar caddeleri doldurmaya başlarken..."

Pigalle
"Gelin, şimdi de Bob'la tanışalım.
Kumarbaz Bob'la.
İhtiyar bir delikanlı, efsanevi bir suçluyla."


Jean-Pierre Melville'in 1956 yapımı Bob Le Flambeur / Bob the Gambler / Kumarbaz Bob filmi Sacré-Coeur Kilisesinin görüntüsü ile Montmartre'da başlar, sonra dik yamaçtan tramvayla aşağı Pigalle'e ineriz... Bir anlamda cennetten cehenneme iniştir bu... Savaş sonrası Paris'ini, gece kulüplerini, barları, Pigalle'in her türden insanla dolu sokaklarını Jean-Pierre Melville'in kamerasından izleriz...
Sacré-Coeur'e karşıGünün ilk ışıkları gelir ve tanıştığımız Bob, Sacré-Coeur manzaralı evine girer. Gençliğinde usta bir hırsız olan Robert 'Bob' Montagné nam-ı diğer Bob Le Flambeur / Kumarbaz Bob yıllar önce bir banka soygunununda işler yolunda gitmeyince hapse düşmüş, hapisten çıkınca da kirli işleri bırakmıştır. Bırakmıştır bırakmasına ama kasasında 800 Milyon Frank bulunan bir kumarhane cazip gelecek, hayatının sonuna dek yetecek olan paraya son bir soygun vurgunuyla (elbette oluşturacağı çoğu eski dostlardan oluşan ekibiyle birlikte) kavuşmak isteyecektir. Karizmatik kumarbazımız Bob'un hep ters giden talihi (hem kumarda hem aşkta) acaba soygun gecesi değişecek midir? Bob Le FlambeurJean-Pierre Melville'in 'film noir' klasiği, kült filmi Bob Le Flambeur 1950'li yılların sonlarından itibaren sinemada devrim yaratacak olan Fransız Yeni Dalga akımının da öncü filmlerinden sayılıyor. Yapımcı ve sinema yazarı Brian Frye'in dediği gibi: "Jean-Luc Godard'ın da belirttiği üzere 'Bob Le Flambeur' olmadan A Bout de Souffle / Breathless / Serseri Aşıklar da yapılmış olmazdı. Ama yine de Yeni Dalga akımını başlatan film 'Bob Le Flambeur' değil, o yalnızca izlenilmesi gereken yolu gösterdi."