çünkü artık kimse bir şey umut etmiyor!"
Andrey Tarkovski'nin Boris ve Arkady Strugatsky kardeşlerin Yol Kenarında Piknik (Пикник на обочине / Roadside Picnic) adlı kısa romanlarından senaryolaştırdığı (birebir uyarlama değil) 1979 yapımı Stalker (Сталкер) / İz Sürücü isimli film, bir yazar ve bir bilimadamının (fizikçi) herkesin isteklerinin/hayallerinin kabul edildiği bir "Oda"sı bulunan yasak "Bölge"ye (Zone) hayli imgesel, simgesel yolculuklarının hikayesidir. Onları "Bölge"ye götürecek olan kişi Stalker (iz sürücü)'dır. Yazar ilhamını kaybetmiştir. Herşeye karşı oldukça alaycı bir tavrı vardır ve sürekli yeteneğini sorgulamaktadır. Bilimadamı ise yolculuktan çok sırt çantası ile ilgili görünmektedir.
Hiç kimsenin yaşamadığı "Bölge"de, "Oda"ya giden yol oldukça karmaşıktır. "Oda"ya yaklaştıkça yazar, bilimadamı ve iz sürücü'nün ruhsal durumları da karmaşıklaşır... Acaba en çok istedikleri şeyin gerçekleşebileceği olasılığıyla karşı karşıya olmaları neleri beraberinde getirecektir?
"Bölge" nedir ? sorusunu Tarkovski şöyle yorumluyor Mühürlenmiş Zaman kitabında; "Hep Bölge’nin neyin simgesi olduğu sorulur, olağanüstü saçma tahminler yapılır. Bu tür sorular karşısında korkunç bir çaresizliğe kapılıyor, adeta deli oluyorum. Hiçbir filmimde simge kullanmadım. Bölge, bir Bölge işte. İnsanın katetmek zorunda olduğu hayat, hepsi bu kadar. İnsanın yok olduğu ya da dayandığı bu yerde ayakta kalmayı başarıp başaramayacağı kendine olan saygısıyla, önemliyi önemsizden ayırma yeteneğiyle belirlenir.