8 Aralık 2009 Salı

Coffee and Cigarettes

Kahve ve SigaraSigara hiç içmemiş, içmeyen biri olarak (elbette Gitanes'ın tadını biliyorum !) Jim Jarmusch'un 2003 yapımı Coffee and Cigarettes / Kahve ve Sigara filmini pek severim. Benim için tekrar tekrar izlenesi filmlerden biridir. 11 kısa öyküden/filmden oluşur film.
"Coffee and Cigarettes" bölümler:
01. Strange to Meet You / Seninle Tanışmak Garipti
02. Twins / İkizler
03. Somewhere in California / California'da Bir Yer
04. Those Things'll Kill Ya / Bu Şeyler Seni Öldürecek
05. Renée / Renée
06. No Problem / Dert Değil
07. Cousins / Kuzenler
08. Jack Shows Meg His Tesla Coil / Jack, Meg'e Tesla Bobinini Gösteriyor
09. Cousins? / Kuzenler?
10. Delirium / Bilinç Kaybı
11. Champagne / Şampanya
Her kısa filmin kahramanlarının tek ortak noktası sigara ve kahvedir. Onbir film de ayrı ayrı çok hoş ama benim en sevdiklerim 3, 8, 9 ve 11. filmler. Kuzenler mi acaba?Sadece 9. kısa filmde çok uzaktan kuzen olan (acaba?) iki yabancıyı canlandıran Alfred Molina ve Steve Coogan çay içerler sigaranın yanında. Alfred Molina’nın Spike Jonze ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra Steve Coogan ile aralarında geçen diyaloglar harikadır. bıraktığıma göre...

3. kısa filmde Iggy Pop ve Tom Waits karşı karşıyadır. Tom Waits "sigarayı bıraktığıma göre şimdi bir tane içebilirim." der. Bu sözden sonra Iggy Pop ve Tom Waits kafede oturdukları süre boyunca sürekli sigara ve kahve içerler. Meg ve Jack
White Stripes grubunun üyeleri Jack ve Meg White’ın Sırp mucit Nikola Tesla’dan konuştukları 8. kısa filmde, Jack Meg'e Tesla bobinini gösterir. Jack’e ait olan eski bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi gözüken Tesla Bobini’ne (yüksek voltajlı bir rezonans trafosu) bakarken Jack çok heyecanlanarak eğer Tesla olmasaydı dünyanın çok farklı olacağını belirtir. Radyo, televizyon, X-ray teknolojisi, floresans ışığı gibi pek çok şeyi öğrenemeyeceğimizi söyler. Meg onaylayarak başını sallar ve ekler: “Tesla diye bir rock grubu da olmazdı.”

10. filmde tepkisizliği doğal bir şekilde yorumlayan muhteşem Bill Murray, Rza ve Gza'ya "bana bir iyilik yapıp, beni burada gördüğünüzü söylemeyin, tamam mı?" der. ...Bir çanta dolusu eşyayı kılık değiştirmesi için Bill Murray'a verirken bu ciddi bilinç kaybı durumu diye de yorumlarlar Rza - Gza ikilisi.

11. film olan son kısa filmde Mahler'in müziği eşliğinde iki ihtiyar delikanlının yaşam üzerine felsefi konuşmalarını izleriz. Hayal edelim...10 dakikalık iş molalarındadırlar ve sigaralarına eşlik eden kahveyi şampanya olarak hayal edelim der biri diğerine. Hayatın anlamını sorgularken kahveyi şampanya olarak hayal eden gözlerini yumar usulca, bir daha açmaz. Bir hayat biterken film de sona erer.